Előző bejegyzésben a chili fogyásra gyakorolt jótékony hatását mutattam be, most egy komolyabb témával fogok foglalkozni, a rák elleni harccal.
A kapszaicin gátolja a zsírsejtek lerakódását, antioxidáns, és rákmegelőző hatása is van. Az új-zélandi David Popovich különböző vizsgálatok elvégzése után bebizonyította, hogy a chili-ben lévő kapszaicin meggátolja a rákos sejtek terjedését az emberi testben (pontos magyarázat még nincs a tudósok birtokában). Popovich szerint a kapszaicin úgy nevezett programozott sejthalált okoz aminek köszönhetően elpusztulnak a beteg sejtek, és az emberi test elkezd termelni helyettük egészségeseket. Fontos, hogy a chili paprikát mindig zsiradékkal fogyasszuk, mert a kapszaicin zsírban oldódó vegyület.
Minél csípősebb egy paprika, annál több kapszaicint tartalmaz. Viszont arra mindenki figyeljen oda, hogy a több százezer SHU-s (Scoville Heat Unit) chili-k nem alkalmasak zöldségként való fogyasztásra! Ezeket érdemes fűszerként, vagy nyersen felhasználni főzésnél (nem kell megijedni, főzésnél sem veszít a paprika hasznos összetevőket).
Érdemes szószokat, krémeket készíteni vagy venni. Gomba mód szaporodnak hazánkban a chili kistermelők száma, nem kell feltétlenül külföldön keresgélnünk. Arra érdemes odafigyelni a vásárlásnál, hogy ne tartalmazzon túl sok nátriumot, és hozzáadott cukrot a krémünk.