Chili paprikát minden balkonra!

Urban Chili Kert

Egészség rovat – rák megelőzés Chilivel

2016. szeptember 01. - HespV

Előző bejegyzésben a chili fogyásra gyakorolt jótékony hatását mutattam be, most egy komolyabb témával fogok foglalkozni, a rák elleni harccal.

A kapszaicin gátolja a zsírsejtek lerakódását, antioxidáns, és rákmegelőző hatása is van. Az új-zélandi David Popovich különböző vizsgálatok elvégzése után bebizonyította, hogy a chili-ben lévő kapszaicin meggátolja a rákos sejtek terjedését az emberi testben (pontos magyarázat még nincs a tudósok birtokában). Popovich szerint a kapszaicin úgy nevezett programozott sejthalált okoz aminek köszönhetően elpusztulnak a beteg sejtek, és az emberi test elkezd termelni helyettük egészségeseket. Fontos, hogy a chili paprikát mindig zsiradékkal fogyasszuk, mert a kapszaicin zsírban oldódó vegyület.

img_20160815_070747_1.jpg

Minél csípősebb egy paprika, annál több kapszaicint tartalmaz. Viszont arra mindenki figyeljen oda, hogy a több százezer SHU-s (Scoville Heat Unit) chili-k nem alkalmasak zöldségként való fogyasztásra! Ezeket érdemes fűszerként, vagy nyersen felhasználni főzésnél (nem kell megijedni, főzésnél sem veszít a paprika hasznos összetevőket).

img_20160818_212335_1471550673.jpg

Érdemes szószokat, krémeket készíteni vagy venni. Gomba mód szaporodnak hazánkban a chili kistermelők száma, nem kell feltétlenül külföldön keresgélnünk. Arra érdemes odafigyelni a vásárlásnál, hogy ne tartalmazzon túl sok nátriumot, és hozzáadott cukrot a krémünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanchili.blog.hu/api/trackback/id/tr9111649248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása