Chili paprikát minden balkonra!

Urban Chili Kert

Chili fajták

2016. július 26. - HespV

Rendszertani besorolását tekintve a chili paprikák a Növények országába, Zárvatermők törzsébe, Kétsziküek osztályába, Burgonyavirágúak rendjébe,  Burgonyafélék családjába, és Capsicum-ok (paprikák) nemzetségébe  tartozik. Öt különböző fajba sorolhatóak a chilik : Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum chinense, Capsicum baccatum, Capsicum pubescens. Ebben a bejegyzésben bemutatom a chili fajokat és fajtákat, hogy mindenki ki tudja választani a magának megfelelő fajtát.

Capsicum annuum - Közönséges paprika

A világon a legtöbb fajta ebbe a fajba tartozik. Egynyári paprikáknak is szokták fordítani ennek a fajnak a nevét ami téves, mert a chilik névelő növények. Annak ellenére, hogy át lehet teleltetni ezeket a fajtákat általában egy évig termesztik őket. Pár ismertebb fajtája a fajnak: Black Pearl (Fekete Gyöngy), Bolivian Rainbow, Cayenne, Jalapeno, Peter Pepper (Pénisz paprika).

Capsicum frutescens - Cserjés paprika

Leginkább a világ trópusi helyein előforduló chili faj. Nem túl sok fajtát tartalmaz ez a faj, de az egyik leghíresebbet igen, a Tabasco-t. Mexikóban az 1800-as évek közepén nemesítették, amit később átvittek Louisianába. Nem túl nagy bokros növények, aránylag sok terméssel. gondozásuk nem bonyolult, imádják a meleget, viszont a hűvös éjszakákat nehezen tűrik, átteleltetésük sem lehetetlen. Ajánlott kezdő chili kertészeknek, és kiváló bonchilihez (Chili bonsai) is.

Capsicum chinense - Kínai paprika

A többi fajhoz hasonlóan ez is Közép- és Dél- Amerikából származik, nem Kínából. A legerősebb fajták ebbe a csoportba tartoznak. Formát, erősséget tekintve nem lehet kategorizálni ezt a fajt, mert a kellemesen lágytól az extrém erősig minden fajta megtalálható benne különböző alakú termésekkel, a trópusi időjárást kedvelik. Az ide tartozó paprikáknál érezhető egy jellemző trópusi gyümölcsös íz. A faj legismertebb képviselői: 7pot / 7 pod, Buth Jolokia, Carolina Reaper, Fatalii, Habanero, Moruga Scorpion, Trinidad Scorpion.

Capsicum baccatum - Bogyós paprika

Nem egy divatos faj, Dél-Amerikán kívül nem sok helyen vetette meg gyökereit. A helyi megnevezése Ají, ami nem csak egy ma is létező chili fajta elnevezése, hanem a chili ősi indián elnevezése is. Hazánkban legismertebb fajtája a fajnak a Lemon Drop. Formát, méretet erősséget tekintve ez a faj is elég sokszínű. Ha elegendő helye van a növénynek, és megfelelően gondoskodunk róluk, akkor elég nagyra megnőnek, és bő termést hoznak. Ismertebb ide tartozó chilik: Ají, Bohócsapka, Lemon Drop.

Capsicum pubescens - Szőrös paprika


Az Inkák már Kr. e. 5000 évvel ezelőtt termesztették ezt a paprika fajt. Közép- Amerika hegységeiből származik. A hegyekben lévő hűvös ellen védekezik a szárakon lévő szőrökkel. Nem túl elterjedt faj, a kisebb termésű Rocoto fajta különböző változatai találhatóak meg benne nagy számban. Ami különleges bennük, hogy a virágaik lilák és a magvak feketék.

Basket of fire 

 

C. annuum, igen kedvelt a kinézete, és a sok termése miatt. Bokor szerűen növekszik, ezért alkalmas szabadföldi, és cserepes tartásra is. A lilától kezdve a citromsárgán át a pirosig minden színben pompázik ez a kis növény.

img000313.jpg

Jól tűri a hűvös időjárást, szabadban egész ősszel üvegházban pedig még tovább teremnek a paprikák. A termések nem csak jól néznek ki, de aránylag erősek is. Átlagban 30 cm magasra nőnek meg. Kiváló díszpaprikának, és fogyasztásra is.

vegetable-seeds-basket-of-fire-chili-pepper-seeds-garden-decoration-seeds-bonsai-planting-capsicum-frutescens-var.jpg

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: 80.000 SHU

Blondie 

 

C. baccatum, azaz bogyószerű Chilik családjába tartozik. Krémes fehér színe miatt nem mondható megszokottnak a baccatumok családjában.

img_20160709_102849.jpg

A termés alakjában az Aji Crystal chilire hasonlít, színe először kellemes citrusos zöld, majd krémes fehér színű lesz néhol lila foltokkal. Citrusos, és egzotikus gyümölcsökre hasonlít az aromája. Ajánlott szendvicsek mellé hegyes erős helyett, vagy akár szárítás utána őrölt készítményként felhasználni.

img_20160709_130102.jpg

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 100.000 – 150.000 SHU

 Bubba 

 

C. baccatum azaz bogyószerű Chilik családjába tartozik ez a fajta. Maga a növény, és a paprika is elég nagyra megnő. Bőségesen terem, sok paprikát hoz megfelelő gondoskodás mellett.

img_20160709_130056.jpg

Maga a termés először zöld színű, majd szépen lassan átkúszik a színe élénk pirosba. Ropogós bogyós gyümölcs illatú, kiváló salátákba, szendvicsekre, pizzákra.

img_20160726_071620.jpg

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 15.000 – 30.000 SHU

CAP 1022

 

C. annuum fajt erősíti ez a kellemes kis chili fajta. Ajánlom kezdő Chili kertészeknek, a nevelése nem igényel túl sok szaktudást, úgy nevelhető akár egy egyszerű növény.

cap_1022.jpg

Tökéletesen jól érzi magát lakásban, kertben, üvegházban, vagy akár szabadon is. Sok paprika terem a növényen egy szezon alatt, egyedül az átteleltetéssel lehetnek problémák.

img_20160816_142429.jpg

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 25.000 – 40.000 SHU

Carolina Reaper - HP22B

 

C. chinense, mint a legtöbb extra erős paprika, a kínai paprikák fajába sorolható a jelenlegi világbajnok a Guinness Rekordok könyve szerint. 2012-ben mérték be az Ed Currie által világra hozott Chili fajtát, átlagosan 1,5 millió SHU, de már mértek 2,2 milliós termést is.

img_20160815_070747.jpg

A palánta nevelése nem a legegyszerűbb feladat, de kis odafigyeléssel nem lehet nagy gond. Hosszú az érési ideje, ezért érdemes januárban elültetni.  Lehetőleg biztosítsunk a növénynek annyi fényt amennyit csak tudunk!

carolina_reaper_1.jpg

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: 1.569.300 – 2.200.000 SHU

Cayenne

 

C. annuum, de jelen esetben nem csak besorolása miatt általános paprika. Ha valahol lát az ember egy piros hosszú chili paprikát az majdnem 100%-ig biztos, hogy Cayenne. Sokan csak Cayenne borsnak ismerik. Mexikóból származik ez a chili típus, de manapság úgy ismerik mint az ázsiai konyha alapja. 

cayenne.jpg

A növény elég kis kompakt, és tetszetős a sok kis levelével, és fehér virágaival. Nem igényel semmilyen extra törődést. Tökéletes alapanyaga az ázsiai, és pikáns ételeknek.

cayenne-pepper-plant-cc-maja-dumat.jpg

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 30.000 – 50.000 SHU

Chocolate Naga Jolokia

 

C. chinense, India Assam régiójából származik. Tulajdonképpen ez a fajta a piros Naga Jolokia csoki barna változata. Senkit ne tévesszem meg se a színe, se a neve, ugyan olyan erős mint a piros Naga Jolokia.

bhut_jolokia_chocolate.jpg

Érdemes januárban elültetni a magokat, ugyanis hosszú az érési ideje. Kedveli a meleg napos időjárást. Bő hozamú növény, a termés először zöld, majd érésnél piros lesz, végül teljesen bebarnul.

letoltes.jpg

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: 1.000.000 – 1.500.000 SHU

Habanero

 

C. chinense, a faj legismertebb fajtája. Magyarul Havannait jelent a Habanero (Kubában nem elterjedt a nevével ellentétben). A trópusi időjárást szereti, ott akár 120 cm magasra is megnőhet egy tő, de itt az európai klímában is megnő akár méteresre.

img_20160815_070754.jpg

Nagyon kellemes trópusi gyümölcsös íze van a paprikáknak, ezért is ennyire közkedvelt. Kedveli a meleget, és a fényt, de az UV igen károsítja a növényt. Jalapeno-hoz hasonlóan a Habanero is lassan fejlődik. Ritkább, de bőségesebb locsolást kedveli és az árnyékosabb helyeket.

habanero_red.jpg

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: 1.000.000 – 350.000 SHU

Jalapeno

 

C. annuum, ezek közül is az egyik legismertebb. Nevét a mexikói Xalapa városáról kapta. Csak Mexikóban 160 négyzetkilométeren termesztik a Jalapeno-t.

img_20160815_070816.jpg

A növény ellentétben a paprikákkal nem nő meg túl nagyra. Elég sok idő szükséges ahhoz, hogy a kis Jalapeno palánták paprikát hozzon, ezért érdemes időben eldugni a magokat. Íze miatt már zölden, éretlenül leszedik a terméseket a tőről. Ha Jalapeno magokat szeretnénk eldugni, akkor csak is érett piros paprikából származó magot használjunk!!! Kicsit érzékenyebb növény, több törődést igényel az átlagnál, és az átteleltetése is komplikáltabb.

container-jalapeno7a-l.jpg

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: 25.000 – 10.000 SHU

Lombardo

 

C. annuum fajtájú chili paprika a sok helyen Peppórinként nevezett Lombardo. Elég enyhe aromás chili, a termések kinézete hasonló a Cayenne-hez. A növénynek bokros kinézete van, magas a terméshozama és igen szaporán gyarapszik szabadban.

lombardo-pepper-plants.jpg

A termések 9-13 cm hosszúra nőnek meg, és zöldből pirosra érnek. A termés növekedése közben lesz édes, gyümölcsös ízű, és ez által lesz tökéletes a nyersen fogyasztásra. Tökéletes salátákba is, de véleményem szerint savanyítva a legjobb! Nincs jobb annál mint amikor a savanyított Lombardo-t teszik a pizzára vagy akár szendvicsbe. Nem csak finom, de a magas C Vitamin tartalma miatt igen egészséges is.

p237_v_lombardo_peperoni_bild_c.jpg

 Gondozásánál oda kell figyelni, hogy 22-28 °C között kezd el csírázni, ezért érdemes üvegházban csíráztatni, vagy fűtőlapot használni. A csírázási idő 6-20 nap a Lombardo-nál. Tápanyagban gazdag laza szerkezetű talajra van szüksége és nem szabad, hogy vízben álljon. Legalább napi hat óra napsütésre van szüksége. Az utolsó fagyok után 2-3 héttel lehet kiültetni a szabadba, 30-40 cm tőtávolsággal.

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: 0 - 500 SHU

 

Naga Jolokia 

 

C. chinense x C. frutescens, a kínai, és a cserjés faj hibridje ez a paprika fajta. 2000-es évek elején tenyésztették ki Indiában, 2007-től a világ legerősebb paprikája volt.

1_naga_02.jpg

Elég nagy az igénye fényre, és melegre. Termesztését cserépben, és fóliában javasolják, odafigyeléssel átteleltethető. Többi közismert neve: Both Jolokia, Dorset Naga, Ghost Chili.

download.jpg

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 855.000 – 1.569.300 SHU

Naga Morich 

 

C. chinense, Indiából származik, egészen pontosan Bangladesből akár csak az unokatestvére a Naga Jolokia. Termése nem sokkal különbözik a Jolokiától, valamivel keskenyebbek és hosszabbak. Ezt a fajtát honosították meg az angolok Dorset Naga néven. 

 naga-morich-chilli-pepper-the-true-parent-of-the-dorset-naga-10-seeds-737-p.jpg

Lassan csírázik, átlagban 10-20 napot vesz igénybe de előfordulhat, hogy egy hónapot is várnunk kell. Nehezen viseli a felesleges vizet, ezért jó vízelvezetésű tápanyag dús talajra van szüksége. Nem kedveli a tűző napot, napi 5-6 óra nem tűző napfény elegendő a növénynek. Hosszú az érési ideje, ezért érdemes már januárban elültetni a magokat.

naga-morich-14.jpg

Gondozása: Közepesen nehéz
Erőssége: ~1.000.000 SHU

Peter Pepper 

 

C. annuum, azaz a közönséges paprikák családjába tartozik ez a fajta, és Pénisz Paprikának is szokták nevezni (aki már látta ennek a növénynek a termését, nem lepedőik meg ezen az elnevezésen). :)

img_20160804_185341.jpg

Közepesen csípős paprika fajta, ami néha képes meglepni az embert. A növény maga elég kis tömzsi, viszont egyszerre igen sok termés megtalálható rajta.

capture.JPG

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 10.000 – 23.000 SHU

Trinidad Moruga Scorpion

 

C. chinense, származási helye Trinidad és Tobago. 2012-ben ez a fajta volt a világ legerősebb chili paprikája a maga 2.009.231 Scoville egységével. Szinte teljesen megegyezik a Butch T fajtával, a különbség a termés kis "farka". Niel Smith nevezte így el a paprikát miután szerezett pár vető magot Butch Taylortól, aki a Zydeco farmon volt felelős a palánták neveléséért.

trinidad-scorpion-moruga3.jpg

Könnyen nevelhető magról, nem csak a kertekben hanem a lakásban és a balkonon is jól érzi magát. Hosszú az érési ideje, ezért érdemes időben elültetni.

1374456795007-82050710.jpeg

Gondozása: Könnyű
Erőssége: 1.463.700 SHU

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanchili.blog.hu/api/trackback/id/tr788915024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása