Chili paprikát minden balkonra!

Urban Chili Kert

Költséghatékony magvetés

2018. január 28. - HespV

Pár napja megosztott bejegyzésemben bemutattam, hogyan zajlik idén az ültetés nálam. Kicsit túlzásba vittem idén a nevelő dobozt, és az ültetést. Ha nem akarsz sokat költeni, de mégis vágysz saját Chilire, akkor ez a Te cikked lesz! Bemutatom, hogyan lehet költséghatékonyan palántázni!

12819168_1142159759148151_6975375821175984087_o.jpg

Kezdjük a kicsitől a nagyok felé. A magokat idén ismét a Fataliiseeds oldalról rendeltem. Chili fajtáktól függően vannak megfizethető magok, és elég húzósak is. Érdemes figyelni az oldalt, mert sokszor van akció (kedvezmény, vagy ingyen posta), viszont euróban kell fizetnünk. Ha inkább forintban fizetnél, és megfizethetőbb magokat vásárolnál, akkor nézz körbe a hazai viszonteladóknál (ha lehet, akkor a Blumen márkájú termékeket kerüld):

http://www.kardinalis.hu/
https://m-garden.eu/
http://chilimag.hu/webshop/
http://www.chiliszoszok.hu/sct/799383/Chili-paprika-vetomagok

Ha nem félsz kockáztatni, akkor nyugodtan használj érett chili paprikából kiszedett magokat. Annyit tudni kell, hogy nem biztos, hogy ugyan olyan paprika fog kikelni, mint amilyenből kiszedted a magot (keresztbeporzás).

Tavaly nagyon bejött nekem a tőzegkorongos megoldás. Nem a legolcsóbb módja a magvetésnek, de sokkal kevesebb vele a pepecselés, mint ha földbe ültetnénk. Ha költséghatékonyabb megoldást keresel, akkor tudom ajánlani a különböző palánta földeket (500 - 700 Ft körül vannak a 20l-esek), vagy a jobb minőségű virágföldeket. Fontos, hogy jó minőségű legyen a föld, ne támadja meg semmilyen kártevő a kis magoncunkat.

img_20150329_143933.jpg

Mini üvegház helyett használhatunk műanyag poharakat, vagy akár tejfölös poharakat is. Fontos, hogy legyenek jól elmosva használat előtt. A poharakba földestől és magostól tegyük a fűtőtesthez, hogy kellő hőmérsékleten ki tudjon kelni a magunk. Érdemes sima fóliával letakarni a poharakat, hogy még hamarabb kikeljenek a magok, és biztosítva legyen a kellő páratartalom.

Lámpákra sincs feltétlen szükség akkor, ha elegendő fényt tudsz biztosítani a palántáknak. Ha ablakból kapják a fényt, akkor forgatni kell a növényeket, hogy mindegyik oldalról megfelelő mennyiségű fényt kapjanak. Ha nem kap elegendő fényt a kis magonc, akkor félő, hogy megnyúlnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanchili.blog.hu/api/trackback/id/tr3813611483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása