A chili paprikák erősségét a Scoville-skála segítségével mérik. A kapszaicin nevű anyag miatt érezzük erősnek a paprikát, és ezt az anyagot méri a Scoville Heat Unit SHU. Wilbur Scoville amerikai kémikus alkotta meg a kapszaicin mérésére alkalmazott módszert 1912-ben.
Jelenleg kétféleképpen mérik a paprika erősségét: a hagyományos Scoville féle organoleptikus tesztjével, és nagy teljesítményű folyadékkromatográffal Gilett-módeszerrel.
Scoville módszerének az a lényege, hogy a paprikából kivont oldatot addig hígították, ameddig az öt tesztelő egyik sem érezte a paprika kivonat csípősségét. A cukros víz hígításának az aránya mutatja meg az SHU-t. Tehát, ha egy paprika 300 SHU erősségű, az azt jelenti, hogy egy egység paprika kivonathoz 300 egység cukros vizet kell adni, hogy egyáltalán ne lehessen érezni a csípősséget. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy pontatlan, ugyanis a tesztelő szubjektív érzésére hagyatkozik.
A Gilett-módszernél egy nagy teljesítményű műszerrel mérik meg a paprika csípősségét. Ez a módszer pontos adatot ad meg számunkra, aminek a dimenziója ASTA. Ez nagyjából 30%-al alacsonyabb érték, mint a SHU.
forrás: http://fuszertanya.hu/scoville-skala
Amint látszik a táblázatban a hazai paprikák 2500 SHU körül mozognak, addig egy Habanero akár 350.000 SHU értéket is elérheti. Jelenleg a chilik terén a Carlona Reaper helyezkedik el a táblázat tetején, de a Carolina megalkotói megszellőztettek egy információt, miszerint létrehoztak egy 2,89 millió SHU-s szörnyet, a HP56 Death Strain-t.