Chili paprikát minden balkonra!

Urban Chili Kert

Chili paprika története

2016. augusztus 29. - HespV

Kedvenc növényünk több ezer éves múltra tekint vissza, legtöbb helyen Közép- és Kelet- Amerikát említik mint származási helyet. Számomra is ez a verzió az elfogadható, ugyanis az Ají nem csak az egyik ma is létező Chili fajta elnevezése, hanem a paprika ősi indián elnevezése is. Peruban végzett ásatásokon Kr. e. 2500 körüli időszakból elő kerültek chili termésének maradványai, paprika formájú edények, paprika mintájú textíliák és paprika feldolgozáshoz szükséges eszközök. Kutatók azt állapították meg, hogy a megtalált paprika maradványok már nem vadon élő fajták voltak, hanem az indiánok által már korábban házasított fajták. Ezek a chili paprikák még méreg erősek voltak, az édesebb fajtákat csak jóval később sikerült nemesíteni.

dia1.JPG

Alvarez Diego Chanca Kolumbusz Kristóf orvosa hozta be Európába, egészen pontosan Spanyolországba az első magvakat. Spanyol gasztronómiában hamar elterjedt a chili paprika fűszerként való használata. Mivel ekkor még azt hitték, hogy Indibában jártak, ezért sok helyen indiai borsként nevezték az új fűszert. XVII. században John Parkinson könyvében (Theatrum Botanicum, London, 1640) arról ír, hogy Olaszországban és Spanyolországban megszokott látvány, hogy az ablakokban lógnak a fűszernek való chili paprikák. Nyugat-Európába a spanyolokon keresztül jutott el a chili, sok helyen spanyol borsnak nevezték. Törökországba, és a Balkánra görög kereskedők vitték be először

chili-powder.jpg

Magyarországon a XVI. században jelent meg a chili főúri, és főpapi kertekben dísznövényként. Törökök a Duna, és Tisza menti járványok (tífusz, vérhas) ellen használták, így terjedt el az Alföldön mint gyógyszer. Pogány borsnak, Török borsnak, és Tatár bornak is nevezték. Paraszti konyhákban a XVIII. században jelent meg mint a drága borsot helyettesítő fűszer. Debreceni főorvos Csapó József Új füves és virágos magyar kert című könyvében találkozhatunk először a paprika kifejezéssel mint a délszláv papar szó kicsinyítőképzős alakjával. A paprika szó a magyar használatból vált nemzetközi kifejezéssé.

forrás: Lakatos Adél: Paprika füzet

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanchili.blog.hu/api/trackback/id/tr9411658926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása