Chili paprikát minden balkonra!

Urban Chili Kert

Védekezés levéltetvek ellen I. – Katicabogár

2016. július 25. - HespV

Ebben a bejegyzésben a katicabogarakra térek ki, mint ökológiai fegyverre a tetvek ellen. Egyesek szerint legjobban akkor járunk, ha a két pettyes katicabogarat találunk, valaki a hét pettyesre esküszik. Véleményem szerint petty számtól függetlenül mindegyik fajta teszi a dolgát. Katicabogarak legfőbb tápláléka a levéltetű, de tetű készlet probléma esetén megtámad más petéket, és rovarokat is, sőt kannibalizmusra is képesek élelem hiány idején.

img_20160804_202207.jpg

A lárvák, és a kifejlett katicabogár is ragadozó, a lárvakorban lévők 6-800 db tetvet is képesek betermelni.  Nagyon fontos, hogy ha katicabogarakat akarunk honosítani a városi kiskertünkben, ne használjunk vegyszereket!

13838627_1240307012666758_742548470_o.jpg

Külföldön egyre népszerűbb a biogazdálkodásokban a katicabogár. Lehet lárvákat vásárolni, itthon sajnos még nem elterjedt, tehát ha katicára lenne szükségünk, akkor be kell fogni párat a réten, és ráhelyezni őket a tetvekkel teli növényünkre. Ha elszaporodtak a tetvek, akkor a katicák hamar családot alapítanak. Télen egy üregben vagy odúban szorosan összebújva alszanak téli álmot.  Tavasszal, ahogy melegszik az idő, úgy kerülnek elő a kis élőlények és rakják le petéiket. Egyszerre egy katicabogár akár több száz petét is lerakhat, és egy hónapon belül, ha szerencsénk van, akkor akár két generáció is felnőhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanchili.blog.hu/api/trackback/id/tr838913454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása